Bæredygtighed vs. komfort? Eller er der noget midt i mellem…?

Det er i hvert fald dét, vi stræber efter hos RelovedCPH. Når vi eksempelvis sælger produkter med plastikemballage på vores webshop, er det fordi, vi ser bæredygtighed som mere end blot “plastikfrit” og “zero waste”. For os rummer bæredygtighed mere. Det er vigtigt at vælge, hvilke bæredygtige elementer, der passer ind i netop din livsstil og hverdag.

Naturlige ingredienser, materialer, oprindelse, udvindelse, transport, holdbarhed og man kunne blive ved! Alle ordene her er faktorer, man kan kigge på i en bæredygtig kontekst. Det ene er ikke nødvendigvis bedre end det andet, men du kan få en langt mere bæredygtig hverdag ved at kigge på nogle af disse faktorer i dit forbrug og finde ud af, hvad der giver mening for netop dig.

For at det ikke skal blive alt for flyvsk, kan vi jo lige prøve at konkretisere det. I vores webshop finder du blandt andet deodoranter og tandpastaer i plastikemballage. Produkterne er fremstillet af naturlige ingredienser, der ikke er til skade for hverken dig eller naturen, og er i den forstand bæredygtige.

Særligt udvalgte produkter

Det har været vigtigt for os at udvælge produkter, som faktisk virker ligesom dem, vi plejer at bruge. Vi har prøvet utallige ‘bæredygtige’ deodoranter, som ikke kommer i plastikemballage eller som er af naturlige ingredienser. Men de lever på ingen måde op til vores høje forventninger til de produkter, vi selv bruger, og som vi sælger her på shoppen. Men det betyder jo bare, at de deodoranter lige pludselig ikke er særlig bæredygtige alligevel, fordi de er så dårlige, at man ender med alligevel at gå ned i Matas. Her køber man den man plejer, som både indeholder aluminium og kommer i en plastikemballage, men som holder svedlugten væk. For hvem gider at kunne lugte sig selv bare for at kunne sige, at man bruger zero waste deo? Det er her Schmidt’s naturlige deodoranter kommer ind i billedet!

Vi fører eksempelvis også mærket Sonett, som laver de mest fantastiske og effektive produkter af naturlige ingredienser, men som kommer i plastikemballage. Det gør vi, fordi det er vigtigt for os at være i stand til at gøre ordentligt rent med produkter, som hverken er hormonforstyrrende eller som ødelægger vores grundvand. Og hvis det betyder en plastikflaske, der skal sendes til genbrug i ny og næ, så går det nok også.

bæredygtighed bæredygtighed

Kompromisløs tilværelse

Vi har derfor valgt at føre nogle produkter på shoppen, som eksempelvis kommer i plastikemballage, men som så til gengæld indeholder 100% naturlige ingredienser og som rent faktisk virker! Det har været vores prioritering, men vi respekterer naturligvis, hvis du ser anderledes på det. Og så opfordrer vi jo selvfølgelig til, at alle kunder sorterer deres affald, så plastikemballagen kan genanvendes.

Disse beslutninger kommer ud fra en tanke om, at vi skal leve en kompromisløs tilværelse. Vi mener ikke, at man behøver at gå på kompromis med komfort for at leve mere bæredygtigt. Og vi mener bestemt heller ikke, at det er nødvendigt at have en perfekt zero waste hverdag for at gøre en forskel. Hver gang du vælger en opvaskebørste af træ eller en naturlig opvaskemiddel, så gør du en forskel! Det er bevidstheden omkring dine egne valg og din rolle som forbruger, der batter. Og hvis man altid husker på, at vi som forbruger har en kæmpe magt i form af vores penge, og hvor vi placerer dem.

Men vi er selvfølgelig også fans af zero waste

Med alt det sagt, så er vi dog også kæmpe fans af alle de produkter, der kan laves zero waste, og som stadig fungerer lige så godt som alle de traditionelle. Derfor har vi også masser af zero waste produkter på shoppen, som vi er absolut vilde med! Og vi forsøger hele tiden at forbedre vores udvalg af produkter, så der er så mange muligheder for zero waste som overhovedet muligt! Nogle af vores yndlings er bomuldsrondeller fra ImseVimse og bagepapir fra Concept Zero. Det er helt og aldeles geniale produkter, som alle burde have i deres hjem. Så vi forsøger selvfølgelig hele tiden at finde produkter som disse, så de kan komme ud og “zero waste” en helt masse ude hos jer 🙂

Beslutningernes kunst

Der findes mange forskellige områder, hvor bæredygtighed viser sig ikke at være en særlig entydig størrelse. Det kan eksempelvis være angående økologi. Når man går en tur i supermarkedet og leder efter de økologiske grøntsager, kan man ikke undgå at støde på et utal af plastikindpakkede varer. Der ligger måske et par enkelte auberginer fri af emballage, men ellers er alt økologisk wrappet i plastik. Så her opstår et stort dilemma. Skal man vælge de økologiske grøntsager, men dermed også vælge et hav af plastikindpakning? Eller skal man gå konventionelt og til gengæld holde det nogenlunde zero waste (hvis man altså har husket sine bomuldsposer)?

Personligt vælger vi økologisk, så vidt det kan lade sig gøre, da der også er et sundhedsaspekt at tage i betragtning. Det er vigtigt for os, hvad vi indtager, putter på kroppen, i ansigtet og lignende. Så derfor står økologi meget højt på listen over prioriteringer. Men vi forstår også sagtens det andet valg! Især fordi der også er et økonomisk element ind over.

Dette viser bare, hvor mange valg vi som forbrugere konstant står over for. For os giver det ikke mening at have løftede pegefingre og at diktere, hvad der er rigtigt eller forkert. Vi vil dog rigtig gerne vise nogle af de fantastiske alternativer, som der faktisk findes derude. Og så går vi gerne forrest og fortæller om, hvilke prioriteringer vi gør os.

Vi vil rigtig gerne høre, hvad I tænker om denne diskussion, og hvilke prioriteter I har? Skriv gerne en kommentar nedenfor!

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *